De vizitat în Sibiel
Muzeul de icoane pe sticlă „Pr. Zosim Oancea”
Dincolo de faţada modestă, muzeul de la Sibiel găzduieşte o minunată colecţie de capodopere, vechi icoane pe sticlă, opere ale unor autori simpli, ţărani de prin toate părţile Transilvaniei.
Organizat pe două niveluri, muzeul dezvăluie lumea credinţei rurale transilvănene, fiecare icoană, unică prin felul ei, atrage prin povestea şi mesajul ce stau dincolo de un simplu desen pe sticlă. O vizită la muzeul de icoane pe sticlă se va transforma într-o lecţie de viaţă, revelaţia unei credinţe pe cât de simple, pe atât de profunde.
Biserica „Sf. Treime”
Construitǎ începând cu 1765 ca biserică unită, lăcașul a fost pictat între 1774-1775 de meșterii zugravi Stan și Iacob, fii ai preotului Radu din Rășinari, cei care între 1747-1749 pictaseră Catedrala Sfânta Treime din Blaj.Opera lor a fost readusǎ la luminǎ pentru a fi admiratǎ și astǎzi prin lucrǎrile de restaurare, încredințate unor specialiști de preotul ortodox Zosim Oancea la sosirea sa în Sibiel, în 1964-1965. Acesta a intuit prezența acestor fresce acoperite de cinci straturi de var, pe un zid complet înnegrit de fumul lumânǎrilor. Cu un naos unic, cu nișe semicirculare și fresce care, împreunǎ cu motivele biblice și liturgice tipic bizantine, preiau și motive occidentale tipic baroce, precum reprezentarea unor papi, biserica din Sibiel este astǎzi un monument istoric național.
Biserica a fost ridicată din strădania satului, nu din bârne, ci din bolovani de piatră, legați cu cărămidă și mortar. Tradiția orală spune că bolovanii de piatră s-au adus din Valea Uții, ierni de-a rândul, pe săniuțe trase de bivoli, pe după grădini. Fresca a fost lucrată în anii 1774-1775 de către zugravul Stan, pictor renumit în acea vreme, parte împreună cu fratele sau Iacob, „fii popii Radu din Rășinari”, cum apar semnați cam în aceeași vreme, pe niște lucrări în pictura la Mănăstirea de la Curtea de Argeș.
Schitul Sibiel
Schitul Sibiel este situat in comuna Sibiel, pe coama Muntilor Cindrel, la o distanta de doar 25 de kilometri in vestul orasului Sibiu. Biserica veche a Schitului Sibiel este inchinata Sfantului Proroc Ilie Tesviteanul (20 iulie), iar biserica noua a schitului este inchinata Sfintei Treimi.
De pe drumul ce leaga intre ele localitatile Sibiu si Sebes se urmeaza drumul spre Saliste, prin localitatea Orlat, si se merge in partea stanga, spre Sibiel. Apoi, din sat se merge spre schit pe un drum forestier, pe valea paraului Sibiel, cale de sapte kilometri.
Prima atestare documentara a Schitului Sibiel apare in anul 1550. Biserica veche a Schitului Sibiel a fost construita insa, cel mai probabil, la inceputul secolului al XVIII-lea. Documentele vremii arata ca, in anul 1716, aici slujea o obste de calugari, iar bisericuta manastirii data din anul 1714.
Potrivit unei vechi insemnari, in anul 1716, in acest schit s-a scris copiat cartea bisericeasca numita „Triod”, de catre ieromonahul Varlaam, un iscusit caligraf moldovean. Cartea cuprindea 202 foi. Autorul ei se afla inmormantat in curtea actualului schit, inscriptia de pe cruce indicand anii 1717-1792. Aceasta cruce a fost inaltata in cinstea tuturor monahilor care au trait, s-au nevoit si au adormit in Domnul in acest loc sfintit.
Cetatea Salgo
Documentele oficiale amintesc satul Sibiel pentru prima dată în secolul XIV, bătrânii spun însă, că satul a fost întemeiat cu mult timp înainte, pe vremea dacilor. Tot documentele spun că cetatea Salgo – „Splendida” de pe Dealul Zidul ar data din secolul XIV, legendele spun că această cetate este mult mai veche şi că ar ascunde sub zidurile sale comoara regelui dac, Decebal. Pentru că orice legendă are un sâmbure de adevăr, de-a lungul timpului mulţi căutători de comori au dărâmat zidurile de piatră ale cetăţii încercând să patrundă în tunelul ce duce la comoară. Eforturile lor au fost zadarnice…
În munţii Sibielului se mai găsesc şi astăzi urmele unei foste cetăţi medievale. Drumul până la cetate este unul anevoios, dar merită tot efortul. Cetatea de la Sibiel este o provocare atât pentru pasionaţii de drumeţii cât şi pentru iubitorii de legende şi, de ce nu, pentru căutătorii de comori.
Cele trei troite din sat
Troitele reprezinta monumente arhitecturale nelipsite din peisajul satului romanesc. Localitatea Sibiel poseda trei troite construite la mari perioade de timp, avand incorporate elemente arhitecturale specifice timpului in care au fost ridicate. Se remarca prin pictura in fresca foarte bine conservata si cruci din lemn in interior, riguros sculptate.
Prima troita a fost ridicata in anul 1803 si o gasiti in curtea vaduvei Ciortea Marina, vechimea avuta de aceasta ii confera o valoare greu de contestat.
In anul 1814 a fost ridicata Troita de la Gura Utii, iar in 1917 a aparut chiar langa biserica o noua troita pictata cu motive biblice foarte frumos realizate.
Caminul cultural
Fiecare sat romanesc poseda anumite elemente care il definesc. Pe langa biserica, troite sau case taranesti autentice intalnim si caminul cultural. Loc primitor cu scop de socializare a membrilor unei comunitati, caminul cultural din Sibiel este un frumos loc conservat foarte bine. Cladirea a fost construita in anul 1926 cu ajutorul unor mesteri pietrari italieni. Arhitectura acestuia este una deosebita, temelia este confectionata din piatra de rau, iar restul constructiei se remarca printr-un mozaic de piatra cu caramida. In interiorul caminului cultural, lemnul este elementul de constructie utilizat cu precadere, design-ul fiind inspirat din mostenirile satului.
Atelierele mestesugaresti
Mestesugul este o indeletnicire specifica taranului roman. Creativitatea si talentul acestuia sunt doua caracteristici de necontestat. De-a lungul timpului au luat nastere piese create cu mult sarg si pasiune ce si-au pastrat valoarea si dupa cateva sute de ani. In Sibiel gasiti un loc unde puteti sa va delectati admirand piese de colectie care va ajuta sa redescoperiti tainele traditiilor romanesti, in special cele din aceasta zona.